Przepis na hummus jest pewnie większości znany.
Jest to moja ulubiona pasta.Z resztą uwielbiam ciecierzycę to jak mogłabym nie lubić hummusu.
Ja ogólnie znany przepis trochę zmodyfikowałam(ale tylko trochę),w nawiasach podam oryginalne składniki.
Pasta ta gości u mnie w domu min raz w tygodniu.
A w Waszych?
składniki na całkiem sporą miseczkę hummusu:
- 500g ciecierzycy z puszki(można też użyć ugotowanej samemu)
- olej rzepakowy(oliwa z oliwek)
- 3 spore ząbki czosnku
- kilka kropel soku z cytryny
- pół łyżki pasty tahini
- odrobina wody
- sól,pieprz
Odcedzoną ciecierzycę(lub ugotowaną-wcześniej oczywiście namoczoną przez noc)wsypujemy do blendera,dodajemy olej,czosnek,kilka kropel soku z cytryny,szczypta soli i pieprzu do smaku,pastę tahini(można ją zrobić samemu-zainteresowanym podam przepis) i odrobinę wody.
Wszystko razem blenderujemy na gładką pastę.Woda pomaga regulować gęstość-ja jej daję może z łyżeczkę.
smacznego!!!
Muszę wreszcie zrobić hummus, zachęcająco wygląda, a nie jadłem :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie:)
UsuńWygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuję ten przepis! *.*
Polecam!
Usuńhummus to jedna z moich ulubionych past, super!
OdpowiedzUsuńA wiesz że uwielbiam a nigdy nie robiłam.Muszę kupić cieciorkę i zabrać się w końcu do pracy:)
OdpowiedzUsuńOjjj TAAAK <3 !
OdpowiedzUsuń