Każdy ma sprawdzony przepis na naleśniki.Jedni dodają wodę mineralną pół na pół z mlekiem,inni robią je z samego mleka czy z samej wody.Ile ludzi tyle przepisów/sposobów na dobre ciasto na naleśniki.
Mój przepis jest taki jak poniżej.Często nie trzymam się ściśle przepisu,tu dodam,tam odejmę..:)
Często gęsto pierwszy naleśnik jest mało wyjściowy(ale tak samo smaczny jak reszta)-zgadzacie się z tym?
Naleśniki u mnie w domu jada się zarówno na słodko jak i na słono.
Dziś wersja na słodko.
A może Wy macie jakiś sekret udanych naleśników?
składniki na ciasto(ok 12 naleśników):
- 150g mąki
- 100ml wody gazowanej
- 150ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
na masę serową:
- 200g białego sera
- żółko
- cukier puder do smaku
W misce za pomocą rózgi mieszamy mokre składniki,stopniowo dosypujemy mąkę,mieszamy tak by nie było grudek.Można wszystko zmiksować.
Ciasto odstawiamy na chwilę by odpoczęło.
Ser mielimy/rozgniatamy widelcem/mielimy za pomocą malaksera-ma być gładki,bez grudek.
Dodajemy żółtko,cukier z wanilią i cukier puder do smaku.Mieszamy wszystko i odstawiamy,
Na gorącej patelni(najlepiej teflonowej) smażymy naleśniki na rumiano.
Na każdy naleśnik wykładamy porcję sera,składamy na pół,później w trójkąt.
Podajemy od razu z kleksem śmietany/jogurtu,posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
o tak :) klątwa pierwszego naleśnika zawsze się sprawdza :))
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :) pierwszy naleśnik zawsze jest mój :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze zapiekam naleśniki z serem nawet wtedy gdy nie dodaje surowego żółtka.
OdpowiedzUsuńMoja mama tak robiła..pycha!
UsuńO jacieeee moje dzieciństwo:D
OdpowiedzUsuńNaleśniki z serem- pychota. Uwielbiam je jeść na obiad.
OdpowiedzUsuń