Przepis ten znalazłam w jednym z dodatków do gazet ponad 11 lat temu i od tego czasu często gości w moim domu.Od czasu do czasu modyfikuje dodatki.Zmieniam warzywa,nie dodaję wędliny itp.
Polecam na szybki obiad.
składniki:
- 400g makaronu typu wstążki
- 400g pieczarek
- 2 czerwone papryki
- sól i pieprz
- szczypta mąki
- jedna cebula
- 150g szynki
- łyżka masła
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego lub śmietanki
- szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
- sok z cytryny
- natka pietruszki
Ugotować makaron al dente.
W miedzy czasie kroimy oczyszczone pieczarki w plasterki i lekko skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniały.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.Podsmażamy razem z pieczarkami na maśle.Nie rumienimy.
Lekko solimy,oprószamy mąką i dusimy,podlewając bulionem.
W połowie dodajemy pokrojoną w paski paprykę i szynkę.
Do pieczarek podduszonych z szynką i papryką wlewamy jogurt lub śmietankę.Doprawiamy pieprzem.
Dodajemy ugotowany ciepły makaron.
Mieszamy.
Podajemy od razu posypane natką pietruszki.
smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)