sobota, 26 kwietnia 2014

Sernik przepełniony wanilią


Inspiracją do tego sernika były moje poprzednie przepisy i prośba koleżanki bym coś doradziła:)
Tak na marginesie ja już chyba nawet nie zaglądam do gotowych przepisów,robię większość z pamięci od czasu do czasu coś modyfikując.Też tak macie?
Sernik jest mokry,mocno waniliowy bez zbędnego spodu czy bakalii.
Przyznam szczerze że dużą "robotę" robił sos waniliowy...boski smak.
Jak widać po dekoracji sernik był głównym ciastem na moim wielkanocnym stole.
Moim zdaniem nic nie zastąpi prawdziwej wanilii więc jeśli użyjecie cukru wanilinowego to sernik nie będzie miał tego...pazura.
Przepisy na domowy cukier i ekstrakt waniliowy są dostępne tutaj.
Laski wanilii polecam kupować w internecie np na ebay'u.

składniki:
- 1kg sera trzykrotnie zmielonego lub ser z pudełka
- 8 dużych jaj
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 200g dobrej jakości masła
- 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru pudru

sos waniliowy:
- 200ml śmietanki
- laska wanilii
- tabliczka białej czekolady

Żółtka ucieramy razem z masłem,wanilią,cukrem i mąką ziemniaczaną na puszystą masę.
Dodajemy partiami ser zmniejszając obroty miksera na minimum.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.Delikatnie dodajemy(też partiami) do masy serowej.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Tortownicę o wymiarach 26cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Wylewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika zmniejszając jego temperaturę do 150stopni.
Pieczemy sernik ok 1.5h.

Gotowy sernik studzimy w uchylonym piekarniku i zimny wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Śmietankę wlewamy do garnka,dodajemy wyskubane ziarenka wanilii plus pozostałą laskę.Podgrzewamy aż śmietanka będzie bardzo gorąca.Na końcu wrzucamy białą czekoladę.Mieszamy aż się rozpuści.Odstawiamy do ostygnięcia.
Przed polaniem nim sernika wyciągamy laskę wanilii i wykorzystujemy ją np do cukru waniliowego przepis.
Sos jest w miarę płynny.

Sernik przed podaniem polewamy sosem waniliowym.


smacznego!!!

3 komentarze:

  1. uwielbiam serniki...obawiam sie,ze pol zjadlabym sama :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja muszę odhaczyć Twój blog bo przecież do lata już bliziutko a tu takieeeeeee wspaniałości wklejasz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały,kocham wanilie bardzo

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek